"Acest BLOG este creatia integrala a doamnei Ruxandra Lungu , fosta presedinta OFRM 2009-2014 si a domnului Ing Florin Chiriac, simpatizant PRM.
In continuare vom publica articole de interes general, informatii despre PRM, comunicate de presa, primite direct de la "sursa", rubrica "Saptamana pe scurt" din revista Romania Mare, diverse materiale .

Va multumim pentru suportul acordat !"




Colectivul de administratori ai blogului http://www.corneliuvadimtudor.blogspot.com/




joi, 3 februarie 2011

Umbrele trecutului. Colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea (I)

 
După mai multe demersuri, o adresă a Ministerului Apărării Naţionale (MApN) din 30 septembrie 2004, trimisă Judecătoriei Sectorului 2 ca răspuns la cererea instanţei care avea pe rol dosarul nr. 1949/2004 (Băsescu versus Ciuvică), avea să provoace noi valuri de acuzaţii şi dezminţiri cu privire la colaborarea „părţii vătămate“. Adresa afirma că „Băsescu Traian a fost colaborator al organelor de Contrainformaţii militare, pe timpul cît era elev al Institutului de Marină, avînd Dosarul personal nr. 3990/09.11.1973“

O răsturnare de situaţie: apare dovada

Mai precis, în depozitul de arhivă al MApN fusese identificat un nou registru în care figura numele lui Traian Băsescu - Registru-jurnal pentru evidenţa reţelei informative a Comandamentului Marinei Militare Constanţa, inventariat la nr. 39/1972. Din studiul acestuia, după cum se arată în adresa transmisă instanţei de judecată, a rezultat că „Băsescu Traian, născut la data de 4 septembrie 1951, a fost colaborator al organelor de Contrainformaţii militare, pe timpul cît a fost la Institutul de Marină, avînd Dosarul personal nr. 3990 din 9 noiembrie 1973. Nu i s-a stabilit nume conspirativ. La data de 27 septembrie 1976, la terminarea studiilor, s-a încetat legătura cu acesta. Dosarul personal cu numărul de mai sus a fost transferat la Inspectoratul Judeţean Constanţa al Ministerului de Interne, cu adresa nr. 00151392 din 29 septembrie1976“. Se mai spune că în arhivele militare nu există alte documente din acest dosar, preluat de fosta Securitate, în afara menţionării sale, dar şi că „nu a fost identificat procesul verbal de distrugere a dosarului personal nr. 3990“ (document reprodus de Bogdan Tiberiu Iacob în „Libertatea“, din 30 septembrie 2004). După aceste date, înainte de a fi „sursa“ Traian Băsescu, racolată de locotenentul Mihai Avramides în 5 noiembrie 1977, el colaborase cu Securitatea încă de pe băncile Liceului de Marină. Faptul pune într-o nouă lumină şi menţionarea numelui său în Registrul cu persoanele din rîndul membrilor PCR pentru care s-a dat aprobarea să sprijine munca de Securitate: se poate spune că nu a fost „racolat“ de Avramides (cum acesta şi susţine), ci, pur şi simplu, preluat şi utilizat în diferite „sarcini pe linie de securitate“, după uzanţele instituţiei, o dată cu încadrarea sa la noul său de muncă. Intrat sub „jurisdicţia“ Securităţii din Portul Constanţa, un absolvent de marină, colaborator al Securităţii, schimba atît ofiţerul care-l avea în coordonare, cît şi natura informaţiilor pe care trebuia să le furnizeze. După cum arată cele două registre, cel de la Judeţeana de partid şi cel de la Marină, cînd s-a deschis dosarul său de colaborator – elev la Institutul de Marină –, Traian Băsescu împlinise de 5 zile 22 de ani, iar cînd a fost transferat Securităţii, pentru a fi preluat de ofiţerul operativ Avramides de la Securitatea Portului Constanţa, împlinise 26 de ani. (Va urma)

MARIUS OPREA

Ziarul TRICOLORUL nr 2080 – 03.02.2011


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu