"Acest BLOG este creatia integrala a doamnei Ruxandra Lungu , fosta presedinta OFRM 2009-2014 si a domnului Ing Florin Chiriac, simpatizant PRM.
In continuare vom publica articole de interes general, informatii despre PRM, comunicate de presa, primite direct de la "sursa", rubrica "Saptamana pe scurt" din revista Romania Mare, diverse materiale .

Va multumim pentru suportul acordat !"




Colectivul de administratori ai blogului http://www.corneliuvadimtudor.blogspot.com/




miercuri, 1 februarie 2012

Cartea neagră a U.D.M.R. – Acţiunile antiromâneşti, 2001 (VI)

11 mai - Premierul Adrian Năstase declară că Legea Statutului maghiarilor va fi blocată în România atîta timp cît autorităţile de la Bucureşti nu vor fi consultate de către cele de la Budapesta.
14-15 mai - Sînt schimbate mesaje aprinse între Budapesta şi Bucureşti, pe aceeaşi temă.


Iunie


2 iunie - PDSR anunţă încheierea unui protocol cu Partidul Socialist Maghiar.
4 iunie - Guvernul ungar, condus de premierul Viktor Orban, amplasează în localitatea Zebeny, din apropierea graniţei de nord-vest a României, un clopot, numit „Clopotul reamintirii“, aşezat pe „Muntele Calvarului“, care bate zilnic la ora 16,30 (ora semnării Tratatului de la Trianon), pînă cînd consecinţele acestuia vor dispărea şi Transilvania va reveni la Ungaria.
19 iunie - Parlamentul Ungariei votează Legea Statutului, cu intrare în vigoare de la 1 ianuarie 2002. Adrian Năstase declară că Ungaria nu a ţinut cont de observaţiile Bucureştilor şi, în consecinţă, va bloca aplicarea ei în România.
20 iunie - UDMR îşi exprimă speranţa că legea se va aplica.
21 iunie - Guvernul e dispus să renunţe la cooperarea cu UDMR.
25 iunie - Consiliul Europei dezaprobă Legea Statutului. PRM cere în Camera Deputaţilor interzicerea aplicării acestei legi în România.
26 iunie - UDMR cere ca poliţiştii să fie obligaţi să cunoască limba maghiară în localităţile în care etnicii maghiari depăşesc 20% din populaţie.
29 iunie - Ministrul Administraţiei Publice Locale, Octav Cozmîncă, recunoaşte că în ţară se aplică inscripţionarea bilingvă a numelor localităţilor cu peste 20% populaţie maghiară, dar cere autorităţilor judeţene să nu se grăbească.


Iulie


Senatorul Karoly Szabo, vorbind în numele UDMR, afirmă că se impune modificarea Constituţiei.
5 iulie - Viktor Orban declară că a informat statele vecine Ungariei referitor la prevederile Legii Statutului maghiarilor din afara graniţelor.
17 iulie - Monumentul eroilor români din comuna Crăciuneşti, judeţul Mureş, cu o populaţie formată în majoritate de romi şi maghiari, a fost profanat.
28 iulie - La Tîrgu Mureş, premierii Viktor Orban şi Adrian Năstase se întîlnesc pentru a dezbate Legea Statutului maghiarilor; nu se ajunge la un acord, amînîndu-se rezolvarea pentru luna septembrie, printr-o comisie mixtă româno-ungară.
30 iulie - 4 august - Au loc lucrările Universităţii de Vară Balvanyos la Tuşnad, unde temele predilect discutate au fost autonomia teritorială şi culturală, problema învăţămîntului în limba maghiară, Legea Statutului şi modificarea textului din Constituţie  privitor la România - „Stat Naţional Unitar“.


August


10 august - Se lansează cartea „Naţionalistul“, a deputatului PRM Vlad Hogea.
12 august - La Reghin, în curtea Bisericii romano-catolice, a fost dezvelit bustul lui Albert Wass, criminal de război în al II-lea război mondial, condamnat la moarte în contumacie (lipsă) de către Tribunalul Popular de la Cluj, pentru uciderea, în localitatea Sucutard, a românilor şi evreilor, sentinţă confirmată de Tribunalul Internaţional pentru Crime de Război.
14 august - Pentru a contrabalansa acţiunile UDMR, la Izvorul Mureş are loc o Universitate de Vară. Organizaţiile româneşti din judeţele Harghita şi Covasna au decis, cu această ocazie, să se unească într-un for civic, „Forumul civic al românilor din secuime“. Ion Iliescu a refuzat invitaţia de a participa la lucrările Universităţii de Vară.


Septembrie


5 septembrie - La „Casa maghiară“ din Budapesta, sediul Uniunii Mondiale a Maghiarilor, are loc comemorarea festivă a lui Miklos Horthy, amiralul fără flotă, fost regent al Ungariei, de al cărui nume se leagă crimele şi persecuţiile împotriva românilor din timpul ocupaţiei maghiare a Nordului Ardealului, în timpul celui de-al II-lea război mondial.
28 septembrie - Delegaţiile maghiară şi română nu au ajuns la un acord privind aplicarea Legii Statutului maghiarilor din afara graniţelor, problema fiind pasată unui Comitet Special.
29 septembrie - Consiliul Reprezentanţilor UDMR la Tîrgu Mureş a discutat despre condamnaţii în cazul Agache. Bela Markó a trecut în revistă realizările şi nerealizările UDMR. Senatorul György Frunda a fost ales preşedinte al CRU, iar episcopul László Tökes, preşedintele de onoare al UDMR, a fost sancţionat cu mustrare scrisă.


Octombrie


3 octombrie - La Tîrgu Mureş s-a inaugurat prima universitate particulară maghiară din România, „Sapientia“, cu sediul central la Cluj-Napoca. Ministrul Învăţămîntului din Ungaria, Jozsef Pálinkás, prezent la inaugurare, a asigurat de tot sprijinul Ungariei, guvernul ungar alocînd în acest sens 3 x 2 miliarde de forinţi, adică aproximativ 700 miliarde de lei.
În declaraţiile făcute cu acest prilej s-a afirmat că anul 2001 este anul comunităţii maghiare din Transilvania şi întreg Bazinul Carpatic.
Invitată să participe la o manifestaţie organizată pe teritoriul României de către Ungaria, ministrul Învăţămîntului din România, d-na Ecaterina Andronescu a declinat invitaţia.
12 octombrie - Liga Transilvania-Banat, înfiinţată de Sabin Gherman (cel care „s-a săturat de România“), şi-a prezentat programul în cadrul unei Conferinţe de Presă la Tîrgu Mureş.
19 octombrie - Comisia Europeană pentru Democraţie şi Drept a Consiliului Europei a admis că România are dreptate în argumentele prezentate referitor la Legea Statutului maghiarilor din afara graniţelor Ungariei.
25 octombrie - Adrian Năstase propune ca legitimaţia de ungur să fie echivalentă cu calitatea de membru al UDMR. Kiss Kalman, preşedintele Partidului Liber Democrat Maghiar protestează, afirmînd că, dintr-o uniune fără cotizanţi (UDMR), se va ajunge ca în contul lui Bela Markó să cotizeze atît maghiarii, cît şi românii.
30 octombrie - În Harghita şi Covasna se folosesc manuale şcolare tipărite în Ungaria. Comisia Ministerului Educaţiei şi Culturii a descoperit 90.000 de astfel de manuale folosite în Covasna. Pál Lászlofi, preşedintele Uniunii Cadrelor Didactice Maghiare din România, cu sediul la Miercurea Ciuc, declară că „nu vor renunţa la manualele tipărite în Ungaria!“.


Noiembrie


Se editează la Budapesta, de către Asociaţia Tinerilor Ungari, cu finanţare din partea Parlamentului şi Guvernului Ungariei, un CD intitulat „Cîntece revizioniste actualizate“.
1 noiembrie - Guvernul Orban decide să nu se modifice Legea Statutului.
3-4 noiembrie - La Sfîntu Gheorghe, sub conducerea lui Adam Katona, are loc un „Forum civic“ despre dubla cetăţenie, „afacerea“ Agache, modificarea Constituţiei şi scăderea nivelului economic şi social al Ţinutului Secuiesc.
16 noiembrie - La şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), Radu Timofte, directorul SRI, susţine afirmaţia ministrului de Interne Ioan Rus referitoare la faptul că în judeţele Harghita şi Covasna Statul Român şi-a pierdut autoritatea.
21 noiembrie - La Odorheiul Secuiesc, Asociaţia civică „Pro Odorhei“, condusă de Adam Katona, a organizat un miting „anti-UDMR“, la care au participat Laszlo Tökes, Tibor Toro şi Sabin Gherman; au urmat de discuţii pe baza Statutului, la care lui Sabin Gherman nu i s-a permis să participe.
28 noiembrie - Postul de Televiziune din Budapesta, Duna TV, prezintă emisiunea „Expansiunea Bisericii Ortodoxe Române pe pămîntul secuiesc“, în care se deplîng „nedreptăţile Trianonului, se contestă formarea şi continuitatea Poporului Român pe aceste meleaguri“.


Decembrie


1 Decembrie - La Miercurea Ciuc, senatorul Csaba Sogor, primarul Csaba Csedo şi conducerea UDMR Harghita cer localnicilor să boicoteze Ziua Naţională a României şi să poarte banderole negre pe braţ, în semn de doliu, afirmînd că „ceea ce pentru un popor este sărbătoare, pentru altul poate fi uneori prilej de doliu“.
La Tîrgu Mureş, coroana de flori depusă de senatorul György Frunda şi deputatul Laszló Borbely din partea UDMR avea o panglică albă şi scrisă cu negru, în semn de doliu.
La Sfîntu Gheorghe, atît oficialităţile de etnie maghiară, primarul Albert Almos, preşedintele Consiliului Judeţean, Janos Demeter, cît şi parlamentarii maghiari au refuzat să participe la sărbătorirea Zilei Naţionale a României.
15 decembrie - Cu ocazia unei întruniri a Consiliului Reprezentanţilor UDMR de la Tîrgu Mureş, se intonează imnul de stat al Ungariei. Parchetul de pe lîngă Curtea Superioară de Justiţie se autosesizează în acest caz.
16 decembrie - UDMR a refuzat să semneze la Cluj-Napoca „Declaraţia minorităţilor naţionale de susţinere a aderării României la Uniunea Europeană“. Reprezentantul UDMR, Gyula Szek, a spus că România nu poate fi un model, pentru că se întîrzie restituirea imobilelor bisericeşti şi înfiinţarea unei universităţi de stat doar în limba maghiară.
28 decembrie - Premierii Adrian Năstase şi Viktor Orban semnează la Budapesta memorandumul de înţelegere privind aplicarea Legii Statutului maghiarilor din afara graniţelor Ungariei, din care spicuim cîteva prevederi: documentul administrativ care se va elibera se va numi certificat unguresc; organizaţiile reprezentative ale maghiarilor de pe teritoriul României pot furniza informaţii în absenţa unor documente doveditoare cu caracter oficial, dar nu vor emite nici un fel de recomandări privind originea etnică sau alte criterii; procedura de acordare a certificatelor de maghiar va avea loc cu precădere pe teritoriul Republicii Ungare. (Va urma)

Colonel (r) VASILE ZĂRNESCU

Ziarul TRICOLORUL, nr 2380 / 02.02.2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu