"Acest BLOG este creatia integrala a doamnei Ruxandra Lungu , fosta presedinta OFRM 2009-2014 si a domnului Ing Florin Chiriac, simpatizant PRM.
In continuare vom publica articole de interes general, informatii despre PRM, comunicate de presa, primite direct de la "sursa", rubrica "Saptamana pe scurt" din revista Romania Mare, diverse materiale .

Va multumim pentru suportul acordat !"




Colectivul de administratori ai blogului http://www.corneliuvadimtudor.blogspot.com/




miercuri, 25 mai 2011

„Seria Neagră“ a culturii române a luat proporţii monstruoase: A MURIT ŞI MARELE SCRIITOR FĂNUŞ NEAGU!



În zorii zilei de marţi, inima lui Fănuş Neagu a încetat să mai bată, după o lungă perioadă de suferinţă. Sicriul cu corpul neînsufleţit al scriitorului este depus la sediul Uniunii Scriitorilor din Capitală, iar înmormîntarea va avea loc joi, 26 mai, pe Aleea Academicienilor, de la Cimitirul Bellu. Din partea preşedintelui PRM, domnul Corneliu Vadim Tudor, membru al Parlamentului European, la catafalcul marelui dispărut a fost depusă o coroană de flori cu panglică Tricoloră. Fănuş Neagu s-a numărat printre primii laureaţi ai Premiilor Fundaţiei România Mare, el fiind legat de Tribun printr-o statornică şi frumoasă prietenie.Născut la 5 aprilie 1932, la Grădiştea de Sus, judeţul Brăila, într-o familie de ţărani, Fănuş Neagu a fost unul dintre cei mai importanţi scriitori români contemporani. Romancier („Îngerul a strigat“, „Frumoşii nebuni ai marilor oraşe“ etc.), dramaturg („Scoica de lemn“, „Paiaţa soseşte la timp“ etc.), memorialist („Cărţile cu prieteni“ etc.), a fost distins în mai multe rînduri cu Premiul Uniunii Scriitorilor. A început ca redactor la cotidianul „Scînteia tineretului“, fiind apoi director al săptămînalului „Ţara“, al cotidianului „Cronica română“ şi al Teatrului Naţional din Bucureşti. Era membru titular al Academiei Române din anul 2001.

Suferind de mai mulţi ani, boala lui s-a agravat, iar el şi-a petrecut ultimele luni în spital. Fănuş Neagu era căsătorit cu devotata lui Stela, avînd împreună o fiică, pe Anita Ruxandra. A fost un microbist pasionat; a participat, în calitate de cronicar sportiv inegalabil, la Campionatele Mondiale de Fotbal din Anglia şi Mexic, dar a renunţat de mult timp să mai scrie despre sportul-rege, supărat de decăderea acestuia. În urmă cu cîteva zile a trimis o scrisoare emoţionantă cititorilor „Gazetei Sporturilor“. Într-un interviu din anul 2008, Fănuş Neagu spunea: „Omenia pe care am descoperit-o în spitale mă face să cred că ţara asta nu poate să piară“. În noiembrie 2010, cînd a murit Adrian Păunescu, Fănuş Neagu a spus: „Astăzi, eu vorbesc despre Adrian Păunescu, mîine, va vorbi altul despre mine!“.

Povestitor, memorialist, nuvelist, romancier şi dramaturg, Fănuş Neagu a făcut primii 5 ani de şcoală în satul natal. Şi-a continuat studiile, între anii 1944-1948, la Liceul Militar din Iaşi. A urmat Şcoala Pedagogică nr. 2 din Bucureşti, iar în 1952 a devenit cursant al Şcolii de literatura „Mihai Eminescu“, pînă în anul 1953, fiind coleg de generaţie cu Nicolae Labiş şi Radu Cosaşu. Între anii 1954-1957, a urmat cursurile Facultăţii de Filologie din Bucureşti.
Explicaţie poză: 28 noiembrie 1992. La Hotelul Athénée Palace, din Bucureşti, e sărbătorit proaspătul senator Corneliu Vadim Tudor, cu prilejul împlinirii vîrstei de 43 de ani. Printre invitaţii de onoare, Fănuş Neagu - aflat, atunci, la 60 de ani. Pe cei doi scriitori i-a legat o prietenie, vorba poetului velş Dylan Thomas, „veche ca pîinile, ca peştii“...

http://www.ziarultricolorul.ro/editorial/seria-neagr-a-culturii-romne-a-luat-proporii-monstruoase-a-murit-i-marele-scriitor-fnu-neagu.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu