Comunicat de Presă
În zorii zilei de duminică, 11 decembrie 2011, s-a stins din viaţă poeta, publicista şi militanta pentru reunirea Basarabiei cu România, Leonida Lari. Ea s-a aflat printre fruntaşii mişcării de emancipare naţională din Basarabia, în anii 1988-1991. A fost deputată în Sovietul Suprem al URSS (1988-1990) şi membră a Biroului Permanent al Frontului Popular din Republica Moldova, între anii 1990 şi 1992.
În perioada 1990-1997, s-a aflat în fruntea Ligii Creştin-Democrate a Femeilor din Moldova (una din componentele Partidului Social-Liberal, în 2001). Leonida Lari a fost membră a Partidului România Mare, care a trimis-o de 3 ori în Parlamentul de la Bucureşti. Alături de liderul PRM, domnul Corneliu Vadim Tudor, a avut o contribuţie deosebită la scoaterea din închisoare a lui Ilie Ilaşcu, în anii 2000 şi 2001.
După dispariţia lui Grigore Vieru, cea a Leonidei Lari reprezintă o mare pierdere pentru cultura românească. Basarabia este în doliu, după cum în doliu sînt numeroşii săi prieteni din România, unde Leonida Lari îşi găsise, în sfîrşit, liniştea. A rămas ataşată pînă în ultima clipă a vieţii ei idealurilor unioniste şi naţionaliste.
Leonida Lari s-a născut la 26 octombrie 1949, la Bursuceni, în apropiere de Bălţi, într-o familie de învăţători. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Chişinău. A fost colaboratoare a Muzeului „Dimitrie Cantemir“ din Capitala Basarabiei, redactor la revista „Literatură şi Artă“ şi a condus prima publicaţie în grafie latină din Basarabia - „Glasul naţiunii“ (1988-2003).
A fost laureată a Premiilor Fundaţiei România Mare, ca şi a revistelor „Flacăra“ şi „Totuşi iubirea“, conduse de Adrian Păunescu, precum şi a revistei „Cronica“ din Iaşi. A primit Premiul „Mihai Eminescu“, al Academiei Române, pentru poezie. A fost, de asemenea, încununată cu importante premii internaţionale. Era Cetăţean de Onoare al Municipiului Bacău (din anul 1992) şi Cavaler al Ordinului Republicii Moldova (din 1996).
Leonida Lari a scris 24 de volume de poezie şi proză, semnînd, de asemenea, traduceri din marea lirică universală.
A luptat pentru Basarabia ei dragă şi pentru unirea acesteia cu Patria-Mamă, atît prin scris, cît şi în marşuri şi mitinguri de răsunet. Dincolo de Prut, ea a fost privită totdeauna ca o adevărată eroină, alături de Grigore Vieru, care a chemat-o, parcă, la el, şi de alţi militanţi de frunte ai reunirii acestor străvechi ţinuturi româneşti cu Patria-Mamă. Un destin nedrept a făcut ca Leonida Lari să se stingă din viaţă din pricina aceleiaşi maladii nemiloase care l-a răpit pe iubitul ei frate mai tînăr, de asemenea scriitor, Leonard Tuchilatu. Membrii şi simpatizanţii Partidului România Mare îi vor păstra Leonidei Lari-Iorga cea mai frumoasă amintire.
Dumnezeu s-o odihnească în pace pe această femeie cu suflet mare, animată de cele mai înalte şi nobile idealuri.
BIROUL DE PRESĂ AL PARTIDULUI ROMÂNIA MARE
11 decembrie 2012
Ziarul TRICOLORUL, nr 2341 / 12.12.2011
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu