"Acest BLOG este creatia integrala a doamnei Ruxandra Lungu , fosta presedinta OFRM 2009-2014 si a domnului Ing Florin Chiriac, simpatizant PRM.
In continuare vom publica articole de interes general, informatii despre PRM, comunicate de presa, primite direct de la "sursa", rubrica "Saptamana pe scurt" din revista Romania Mare, diverse materiale .

Va multumim pentru suportul acordat !"




Colectivul de administratori ai blogului http://www.corneliuvadimtudor.blogspot.com/




sâmbătă, 28 iulie 2012

CU CE SE ÎMBATĂ LIDERII USL?


În 2007 şi 2009, lideri marcanţi ai PSD îndemnau populaţia să nu se prezinte la referendumurile iniţiate de Traian Băsescu, sub diferite argumente. Astăzi, cînd PDL plăteşte cu aceeaşi monedă, conducerea USL sare ca arsă, împrăştiind în stînga şi în dreapta tot soiul de acuzaţii. De asemenea, ambele părţi implicate în acest proces se acuză reciproc de tentative evidente de fraudare a votului. Vă daţi seama că noi, cei de la PRM, nu putem decît să zîmbim maliţios şi să aşteptăm să vedem care „maşinărie” de furat alegerile va funcţiona mai bine de astă dată. Ceea ce ne deranjează, însă, sînt suficienţa şi aroganţa liderilor USL, care se împăunează cu sondajele mincinoase ale trustului care îi susţine. PRM este cotat cu 1% şi alte partide care, nici nu mai sînt nominalizate, ar strînge, şi ele, vreo 5% din preferinţele electoratului. Deşi respingem cu fermitate un astfel de sondaj, printr-un exerciţiu de imaginaţie i-am putea întreba pe Victor Ponta şi Crin Antonescu dacă 6% dintre alegători reprezintă chiar o cantitate neglijabilă, mai ales în condiţiile în care fiecare vot contează pentru validarea referendumului. Pentru că lupta s-a mutat deja în alt plan: vor putea fi convinşi românii să iasă la vot? Un liberal afirma că neprezentarea la vot nu înseamnă că alegătorii sînt de acord cu menţinerea în funcţie a lui Traian Băsescu. Dar nici nu înseamnă că acţiunile USL au convins populaţia. În opinia noastră, neprezentarea la referendum ar fi motivată de faptul că populaţia s-a săturat de actuala clasă politică şi ar vrea să-i vadă plecaţi, de fapt, pe toţi. Propaganda mincinoasă, cum că toţi politicienii sînt la fel (atacînd direct partidele care nu au fost la Putere în ultimii 22 de ani), iată că se întoarce împotriva celor care au iniţiat-o, otrăvind, constant, sufletele românilor.
Dar să vedem cu ce altceva se îmbată USL, deja sigur de victorie. Cu rezultatul de la alegerile locale, şi ele fraudate la greu, în detrimentul partidelor extraparlamentare. Nici un studiu nu pare să ia în seamă că există un specific care diferenţiază mentalitatea alegătorilor atunci cînd îşi aleg primarul, faţă de momentul în care decid ce partide vor intra în Parlament. Nu există nici o garanţie că scorul de la locale se va repeta la alegerile generale. Traian Băsescu joacă tare, mizînd pe devalorizarea leului în faţa monedei euro, iar guvernatorul Băncii Naţionale îl sprijină, oarecum, din umbră. Pînă acum a ţinut euro în frîu şi, în ultima lună, brusc, nu mai poate. Bineînţeles că pentru prostime se pot găsi şi explicaţii, de genul că instabilitatea politică a dus la această situaţie şi, după 29 iulie, lucrurile se vor îmbunătăţi, dacă Traian Băsescu va fi suspendat. Creadă cine-o vrea! Deocamdată, milioane de români cu rate la bănci înjură pe la colţuri deprecierea leului şi dau vina pe cine oare? Reducerea TVA, măririle de pensii şi salarii vor fi egale cu zero, sau mai rău, în contextul creşterii necontrolate a preţurilor cauzate şi de raportul leu-euro. O altă şmecherie menită să-i prostească pe mulţi creduli din rîndul USL este trîmbiţarea  nivelului ratingurilor realizate la un post de televiziune declarat anti-Băsescu. Felicitări realizatorilor care reuşesc aceste performanţe, vînate de agenţiile de publicitate. Numai că telespectatorii acelor emisiuni sînt de ordinul sutelor de mii, oricum insuficienţi pentru a fi transformaţi în votanţi siguri pentru validarea referendumului sau demiterea preşedintelui. Se ştie că PRM a privit mereu lucrurile cu obiectivitate, fără să ţină partea nimănui, decît atunci cînd considera că aşa este corect. Probabil de aceea şi-a atras antipatia actualei Mafii transpartinice. Pe undeva, şi USL a avut dreptate. Pentru alegerea preşedintelui sînt luaţi în calcul alegătorii prezenţi la urne, în schimb pentru demitere trebuie să se prezinte la scrutin peste jumătate dintre cei înscrişi pe listele de vot. Aici este ceva în neregulă şi problema trebuie rezolvată în spiritul Statului de Drept, indiferent dacă în fruntea lui se află un preşedinte-jucător, băutor sau hăhăitor. Orice se va întîmpla duminică, de un lucru sîntem siguri: vom cădea din lac în puţ, fapt ce s-a transformat într-un adevărat sport naţional, la care noi, românii, sîntem campioni absoluţi...

RUXANDRA LUNGU,
Preşedinta Organizaţiei de Femei România Mare

Ziarul TRICOLORUL, nr 2526 / 28.07.2012

vineri, 27 iulie 2012

Preşedintele P.R.M. s-a întîlnit cu Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Constantinopolelui

Comunicat de Presă

Aflat în vizită la Istanbul, domnul Corneliu Vadim Tudor, preşedinte al Partidului România Mare, membru al Parlamentului European, a avut o întîlnire protocolară cu Bartolomeu, Patriarhul ecumenic al Constantinopolelui. În timpul dialogului, au fost depănate amintiri de la începutul anilor ’90, cînd cei doi s-au cunoscut, la Patriarhia Română, prin mijlocirea Întîistătătorului Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist. Au fost abordate, de asemenea, subiecte de interes comun pentru Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Ortodoxă din Constantinopole. Liderul PRM i-a făcut înaltei sale gazde o importantă donaţie de carte şi muzică: mai multe volume ale sale, tipărite în 7 limbi străine, dar şi în româneşte, precum şi un set de 5 CD-uri cu Muzici Naţionale. La rîndul său, Patriarhul i-a dăruit oaspetelui Medalia de Bronz cu efigia sa, o montură de catifea albastră, precum şi mai multe tipărituri creştineşti.
La întrevedere au participat soţia şi fiicele preşedintelui PRM - pe care Sanctitatea Sa le-a binecuvîntat. A fost de faţă doamna Ştefana Gavrilă, consulul general al României la Istanbul. La dialog a participat, de asemenea, dl. Nihat Hacifazlioglu, editorul, în limba turcă, a unui volum de aforisme scris de Tribun.
Dialogul s-a desfăşurat într-o atmosferă de respect şi stimă reciprocă.

BIROUL DE PRESĂ AL PARTIDULUI ROMÂNIA MARE
26 iulie 2012

Ziarul TRICOLORUL, nr 2525 / 27.07.2012

TRAIAN BĂSESCU FUGE DE POPORUL ROMÂN


Mai sînt cîteva zile pînă la referendumul naţional, care începe în ziua de 29 iulie a.c., de la orele 7, cu scopul demiterii din funcţie a preşedintelui suspendat Traian Băsescu, în urma votului dat în Parlament de 256 senatori şi deputaţi. Alegătorii care votează DA vor să fie demis preşedintele suspendat Băsescu, iar cei care votează NU înseamnă că sînt de acord să continue epoca Băsescu şi serialul „Balamucul” din politica românească.
Acelaşi Traian Băsescu i-a plîns teatral pe umăr lui Theodor Stolojan în toamna anului 2004 şi apoi le-a cerut românilor să meargă la vot şi să pună ştampila pe D.A., pentru Dreptate şi Adevăr. Atunci, candidatul Traian Băsescu le-a urat cetăţenilor români: „Să trăiţi bine!”. Multe milioane de români minţiţi de preşedintele Băsescu, care a încălcat jurămîntul depus la învestirea în funcţie, au ocazia să-i răspundă practic prin participarea la referendumul naţional, punînd ştampila de vot pe DA, pentru Dreptate şi Adevăr. După alungarea din funcţie a preşedintelui suspendat vor afla românii multe adevăruri ascunse şi vor recăpăta speranţa că se va face dreptate. Începînd din toamna anului 2011, ascuns şi izolat în Palatul Cotroceni, preşedintele Băsescu a aflat şi a auzit ce vor românii: „Ieşi afară, javră ordinară!”. Aşa scandau protestatarii  în Bucureşti şi în toată ţara, în iarna trecută. Atunci a ratat, din nou, ocazia preşedintele Băsescu să-şi dea demisia! Acum se agaţă disperat de un pai, simbolizat prin fotoliul de la Palatul Cotroceni, şi le spune românilor că are 99,99 % şanse să se întoarcă şi să-i aştepte pe manifestanţi. În loc de altceva, acum se îmbată cu apă rece şi îşi pune speranţa într-o şmecherie legată de numărul participanţilor la referendumul naţional.
În urma alegerilor fraudate de la sfîrşitul anului 2004, candidatul Alianţei D.A., Traian Băsescu, a ajuns preşedinte al României, după ce s-a rugat de alegători să meargă la vot şi să pună ştampila pe DA. Acum, în iulie 2012, spre sfîrşitul campaniei electorale pentru referendumul naţional de demitere a sa din funcţia de preşedinte al României, acelaşi Traian Băsescu le-a cerut românilor să meargă la vot şi să pună ştampila pe NU, ca el să se poată întoarce la Palatul Cotroceni. În ultimele zile, preşedintele suspendat Băsescu împreună cu conducerea P.D.L.  s-au decis să le ceară românilor să nu meargă la vot şi să boicoteze referendumul naţional. După ce i-a pus la umbră (i-a ascuns) pe „greii” şi blondele din P.D.L., preşedintele suspendat Traian Băsescu a intrat în campania electorală şi a avut numeroase apariţii în studiourile de televiziune şi radio. De asemenea, a organizat împreună cu P.D.L. adunări publice la Cluj-Napoca şi la Iaşi, unde le-a cerut alegătorilor să meargă la vot, să spună NU demiterii sale şi să vegheze ca torţa botezată „flacăra democraţiei” să nu fie stinsă în România de către U.S.L. După cîteva zile, „flacăra democraţiei” a fost stinsă în Bucureşti de către preşedintele suspendat Traian Băsescu, iar în ţară şi în străinătate, de către P.D.L. Foştii portocalii, năpîrliţi în alte culori, ştiu că „scopul scuză mijloacele”! Aflînd care este starea de spirit şi voinţa majorităţii alegătorilor de a se prezenta la vot şi de a pune ştampila pe DA, preşedintele suspendat şi disperat Băsescu, împreună cu liderii P.D.L., au lăsat democraţia la umbră şi au trecut la fapte anti-democratice, întrecîndu-i pe comunişti. Se ştie că, că pînă în anul 1989, comuniştii evrei şi români le-au cerut alegătorilor să meargă la vot. Acum, în iulie 2012, democraţii din P.D.L. şi preşedintele suspendat Băsescu le cer public alegătorilor să nu meargă la vot la referendumul naţional, să boicoteze această formă democratică de consultare a voinţei Poporului Român. P.D.L. boicotează referendumul naţional pentru că nu vrea să afle cum votează Poporul Român. În mass-media sînt prezentate informaţii cutremurătoare referitoare la acţiunile P.D.L. vizînd interzicerea exercitării dreptului la vot de către cît mai mulţi cetăţeni cărora le-au dat 50-200 de lei pentru a nu merge la refrendumul naţional şi altora cărora primarii P.D.L. şi şefii diferitelor firme le-au luat angajaţilor, sub diverse pretexte, cărţile de identitate, buletinele sau paşapoartele, pentru a nu se putea prezenta la vot. Asemenea „tehnici” marca P.D.L. sînt noutăţi absolute şi incredibile în Uniunea Europeană, care trebuie aspru sancţionate! Este bine că Parchetul şi Poliţia s-au autosesizat şi au început cercetările penale în legătură cu infracţiunile înscrise în Legea nr. 3/2000, iar autorii lor riscă pedeapsa cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani. Pentru asemenea fapte, după referendumul naţional, ar trebui începute demersurile pentru ca P.D.L. să fi scos în afara legii.
P.D.L. şi preşedintele suspendat Traian Băsescu acţionează pentru a interzice unui număr cît mai mare de alegători să participe la vot, la referendumul naţional. Se ştie că, în Parlament, în timpul Guvernelor Boc I-V, P.D.L. a reuşit să interzică senatorilor şi deputaţilor săi şi celor de la U.N.P.R., U.D.M.R. şi deputaţilor minorităţilor etnice dreptul de a vota la Moţiunile de Cenzură. Acum, P.D.L. încearcă să extindă această tristă experienţă şi umilinţă la adresa parlamentarilor şi să cuprindă cîţi mai mulţi români din toată ţara şi din străinătate. Disperaţii şi iresponsabilii din P.D.L. îi plătesc pe alegători să nu meargă la vot în 29 iulie a.c., iar Guvernului Ponta îi cer să ia măsuri anti-fraudă, respectiv să nu permită turismul electoral şi să amplaseze camere video în secţiile de votare. La alegerile locale din 10 iunie a.c., Partidul România Mare a solicitat şi a insistat ca în secţiile de votare să fie amplasate camere video pentru a împiedica fraudele electorale. Atunci s-a opus, cu toate mijloacele şi la toate nivelele, P.D.L. Acum, fostul preşedinte al P.D.L., Emil Boc, declară că, pe cheltuiala acestui partid, vrea să amplaseze camere video în secţiile de votare din judeţul Cluj, cu scopul de a-i filma pe cetăţenii care se duc la referendum şi ulterior să aibă „grijă” de ei.
P.D.L. şi preşedintele suspendat Băsescu mizează pe o singură carte: neparticiparea unui mare număr de alegători la vot, astfel încît să nu fie validat referendumul naţional de către Curtea Constituţională a României. Numai că socotela P.D.L. poate şi trebuie dejucată de Poporul Român! Cum? Prin aplicarea modificărilor şi completărilor recente din Legea referendumului, care au fost validate de către Curtea Constituţională, respectiv:
1) Prelungirea, prin O.U.G., a duratei referendumului naţional pentru perioada 29 iulie-5 august 2012, astfel încît marea majoritate a alegătorilor să poată să-şi exercite dreptul la vot, atît în ţară, cît şi în străinătate. Prelungirea, cu mai multe zile, a referendumului naţional pentru demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu este impusă de acţiunile numeroase ale P.D.L. vizînd interzicerea participării la vot a alegătorilor. În intervalul 30 iulie-5 august 2012, este necesar ca poliţiştii şi procurorii să ia declaraţii scrise de la cetăţenii care nu s-au prezentat la vot şi să afle dacă au fost mituiţi cu bani, produse alimentare, băuturi etc. oferite de către reprezentanţi ai P.D.L. Procedîndu-se astfel, pe de o parte, vor fi depistaţi cei care au săvîrşit infracţiuni prevăzute de Legea electorală, iar pe de altă parte, se va ajunge la o participare numeroasă a românilor la vot.
2) În cazul invalidării referendumului naţional din cauza participării reduse la vot, mai puţin de 9,2 milioane de alegători, Parlamentul să decidă prelungirea suspendării preşedintelui Băsescu şi organizarea unui nou referendum naţional pentru demiterea sa, precum şi introducerea votului obligatoriu, ca în Belgia şi în alte ţări din Uniunea Europeană.
Ştiind că preşedintele suspendat Traian Băsescu va fi demis din funcţie de către Poporul Român, liderii P.D.L. le-au spus românilor că vara asta se poartă culoarea albă. Semnificaţia mesajului electoral al P.D.L. este clară: ne predăm şi îl predăm! P.D.L. boicotează referendumul şi prin neparticiparea la vot a membrilor şi simpatizanţilor săi care îl abandonează pe preşedintele suspendat Traian Băsescu. Doar acesta promite că se duce la referendum, pentru a fi sigur că obţine un vot împotriva demiterii sale. Dacă va vota înseamnă că liderii P.D.L. nu au reuşit să-i ia cartea de identitate. Marinarul-comandant Traian Băsescu ştie că el este cel care părăseşte peste cîteva zile Palatul Cotroceni. Românii îl vor sancţiona cu demiterea din funcţia de preşedinte al României pentru că le-a încălcat grav dreptul la demnitate şi dreptul la o viaţă decentă.
Români, nu vă fie frică, şi Băsescu pică! La acest referendum naţional sau la următorul, din luna august 2012. În septembrie sau octombrie a.c., vor avea loc alegeri prezidenţiale anticipate. Preşedintele suspendat Traian Băsescu mai are la dispoziţie zilele de 27 şi 28 iulie a.c. pentru a face cunoscută demisia sa din funcţia de preşedinte al României, avînd şansa să beneficieze de prevederile Legii nr.406/ 2001, poate chiar şi de Vila Dante.

Dr. GHEORGHE FUNAR
Secretar general al P.R.M.
Preşedintele Filialei P.R.M. Cluj

Ziarul TRICOLORUL, nr 2525 / 27.07.2012

marți, 24 iulie 2012

PREŞEDINTELE PRM L-A PRIMIT PE ÎNSĂRCINATUL CU AFACERI AD-INTERIM AL KAZAHSTANULUI ÎN ROMÂNIA






Comunicat de Presă

Luni după-amiază, dl. Corneliu Vadim Tudor, preşedintele PRM, membru al Comisiei de Politică Externă a Parlamentului European, l-a primit pe dl. Talgat Kaliyev, însărcinatul cu afaceri ad-interim al Republicii Kazahstan la Bucureşti, la cererea acestuia. În timpul întrevederii au fost abordate probleme ale relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări şi popoare. Liderul PRM şi-a amintit, cu plăcere, de vizita oficială pe care a efectuat-o la Alma Ata, în anul 1998. Diplomatul kazah i-a adresat invitaţia de a vizita, din nou, ţara sa, care, între timp, a făcut progrese remarcabile. Invitaţia a fost acceptată cu plăcere. Totodată, oaspetele i-a înmînat preşedintelui PRM un memoriu, referitor la cele mai recente evenimente din Kazahstan, abordate şi într-o Rezoluţie votată, în martie 2012, în Parlamentul European.
La întrevedere au participat dl. general dr. Dănuţ Saulea şi dl. Constantin Gârbea, fost ambasador al României la Moscova şi, respectiv, Tbilisi.

BIROUL DE PRESĂ AL P.R.M.
23 iulie 2012

Ziarul TRICOLORUL, nr 2522 / 24.07.2012

luni, 23 iulie 2012

Jurnalul Revoluţiei, de la Crăciun la Paşte (XCI)


11 APRILIE 1990. În „Cuvîntul“, un interviu amplu, luat de tenacele analfabet Ioan Buduca „omului negru“ Nicolae Manolescu. Ce zice criticul fară operă, care a furat la 4 mîini din Thibaudet? „Întotdeauna mi-a plăcut şcoala. (...) Înseamnă că am o costiţă (?!) de pedagog în mine“. Dacă nu-i afumată, cu fasole, n-am făcut nici o scofală, dragă Fasolescule. Apoi, vorbeşte de eroii Revoluţiei în astfel de termeni: „Copiii aceia bărboşi şi nespălaţi de trei zile, care urlau de răguşeală ca nişte apucaţi“. Aceste aberaţii nu sînt egalate decît de formularea lui Ioan Buduca: „De bine, de rău, directorul de opinie din '65 pînă în '89, în România, a fost criticul literar“. Care critic literar? Probabil că tot ăştia ne-au luminat minţile, altminteri orbecăiam ca nişte soboli, pe sub pămînt. Tot în „Cuvîntul“, Silviu Alupei, refugiat aici după stupidităţile publicate în „Expres“ la adresa Istoriei şi a Poporului Român, scrie o proză pe care, dacă aş fi scris-o eu, m-ar fi împuşcat un pluton de rabini: „Comunismul - religia Internaţionalei fără Christos, a antichristului iudaic mondial, a fost adus creştinilor români de cizma bolşevică de ocupaţie“. Asta, cam aşa e. Mai e reprodusă opinia unui ziarist de la „Die Zeit“, care, printre altele, scrie că Nicolae Ceauşescu implantase români printre massele de unguri din Ardeal. Nu cred că a fost aşa, dar dacă o fi fost - aceştia trebuiau să umple locurile celor peste 200.000 de unguri veniţi să trăiască la Bucureşti şi ale românilor maghiarizaţi cu forţa.
Trece Adrian Riza pe la mine. Are idei bune în legătură cu grafica revistei. Îmi dă de înţeles că va scoate şi el o publicaţie. Îi spun că un ziar durabil va fi acela la care cititorul întîi va parcurge editorialul ideologic, nu sportul şi cancanurile. Rabinul Moses Rosen dă un interviu lui Ully Vălureanu, la „România liberă“. Titlul: „Un interes deosebit în Statele Unite faţă de noile condiţii din România“. Iar pretinde boşorogul ăsta că le rezolvă pe toate, inclusiv Clauza. Relatează, cu emfază, ce a discutat el cu Lawrence Eagleburger, subsecretar în Departamentul de Stat (deci ministru adjunct de Externe al S.U. A.): „Dînsul i-a spus lui Ştefan Andrei, în 1984: «Ori relaţii cu America, ori antisemitism!». A fost în perioada campaniei antisemite din revista «Săptămîna», perioadă cînd s-a bagatelizat pogromul de la Iaşi din 1941, în care au fost ucişi 12.000 de evrei, cînd a apărut o aşa-zisă poezie cu 14 versuri şi 15 insulte antisemite la adresa mea, adăugind, bineînţeles, «tu şi toţi ai tăi»“. Ăsta cred că se ia de mine, v-aţi prins? Profită că nu mă pot apăra, în anii ’90, aşa cum n-am putut nici în anii ’80. Asta arată că ei, evreii, au fost mereu la Putere în România. Numai că există o Putere mai mare decît aceea a banului şi a tupeului: e Puterea lui Dumnezeu. Pot demonstra, matematic, că toţi cei care m-au prigonit, au sfîrşit rău. Sînt tare curios cînd şi cum va sfîrşi rabinul abuziv, care mi-a făcut tinereţea un coşmar. Doamne, cînd Te hotărăşti să-1 baţi, anunţă-mă şi pe mine. Nu ca să mă bucur, ci ca să-i aprind un sfeşnic cu 7 braţe la cap, ca de Hanuka, pentru că eu sînt mai uman şi mai nobil ca el. În ultimă instanţă, primesc revista „Convorbiri literare“, care apare la Iaşi. Aici, în numărul din 22 martie, Al. Dobrescu îl face pulbere pe rabin, sub titlul persiflant: „Un admirator al lui Eminescu, dl. Doctor Moses Rosen“. Parcurg presa mai departe. Am dat şi peste cea mai proastă publicaţie din ţară: „România Muncitoare“. E mai proastă ca „Dimineaţa“. Seara, la televizor, Nica Leon afirmă: „Ăsta-s eu, care mi-am permis să stric mitingul lui Ceauşescu din 21 decembrie“. Ce naiv! Acolo a acţionat o divizie de agenţi provocatori! Vartan Arachelian îmi devine, brusc, simpatic: vorbeşte, tot pe micul ecran, de bomba pusă la Senat de Max Goldstein! Nu-i un secret că evreii au fost unii dintre cei mai mari terorişti ai secolului. Ajunge să ne gîndim la tînărul Menachem Begin, care, după ce a aruncat în aer un hotel prin 1948, sau 1949 (omorînd zeci de ofiţeri britanici), a ajuns să primească, în 1979, Premiul Nobel pentru Pace! Ce ironie a soartei! Aflu de la vecinul meu, Mugur, că Petru Popescu e homosexual. Trăia cu un redactor de la Editura Minerva, a cărui fotografie a apărut pe coperta romanului „Prins“. Chiar şi cu el, cu Mugur, a practicat asemenea relaţii, ocazional şi la nivel... bucal: după o petrecere, Mugur s-a culcat într-o cameră de alături şi, cînd s-a trezit, romancierul tocmai îi uşurase „sacoşele“ de încărcătură, adică s-a îndeletnicit cu amorul de tip ventuză (felaţie), transpunînd în viaţă ceea ce, de sute de ani, stă scris pe zidurile vespasienelor: „P... scriitorului, în gura cititorului“. Nu contest că Petru Popescu este un mare talent, romanul lui „Dulce ca mierea e glonţul Patriei“ (titlul e luat integral dintr-un poem american) prilejuind o lectură captivantă - eu, unul, înainte de a face Armata, în februarie 1975, l-am citit pe nerăsuflate, mai ales că aveam să urmez aceeaşi Şcoală de Ofiţeri de Rezervă pe care o făcuse şi el, cu vreo 5 ani înainte, la Ho şi Min. Bine, el era polivalent, făcea amor şi cu femei. În 1979, am avut o legătură amoroasă, la Viena, cu o fată extrem de frumoasă, Rosemarie (pe jumătate româncă), ce fusese, înainte vreme, şi prietena lui Petru Popescu, care avusese aceeaşi Bursă Herder, ca şi mine. După o „noapte furtunoasă“ cu blonda şi longilina Rosemarie (un manechin perfect), mi-am uitat paşaportul la ea, între filele căruia aveam 1.100 de şilingi. A doua zi mi-am dat seama, i-am telefonat, mi-a restituit documentul, dar nu mică mi-a fost mirarea să constat, odată ajuns la Hotelul Studenţesc „Akademia“, că nu mai aveam decît... 600 de şilingi! Atunci, i-am dat telefon din nou şi i-am spus: „Măi, femeie, acesta e preţul tău? Numai 500 de şilingi? Ar fi trebuit să-mi spui, ţi-aş fi dat mai mult, eu sînt un om generos“. Am întrerupt orice relaţie. Măcar secretara ministrului de Externe al Austriei, Willibald Pahr, o frumoasă brunetă, austriacă sută la sută şi colegă cu mine la Universitate, îmi plătea ea, în natură, bucuriile pe care i le făceam, periodic, ca un cioban valah: mai exact, venea în camera mea şi îmi spăla cămăşile. Neuitată e acea după-amiază de mai, a anului 1978, cînd au poposit la Restaurantul „Bucureşti“, din Viena (ţinut de o... sîrboaică) următorii: Eugen Barbu şi nevasta, Corneliu Baba şi nevasta, ambasadorul României la Viena, Octavian Groza (fiul lui Petru Groza) şi eu. Am mîncat, am băut bere, am cîntat. Marele pictor s-a dovedit a fi om de umor. Atunci cînd cicălitoarea lui nevastă a întrebat „Ce urmează după mititei?“, Corneliu Baba a dat o replică spontană şi de ţinut minte: „După mititei, femei!“. Tot atunci, Octavian Groza (care era un om fermecător, dar puţin cam mitoman) ne-a povestit cum i-a făcut Picasso, în avion, un desen, pe care i 1-a dat cu dedicaţie. Dar, ce departe sînt toate astea!
În revista „Orizont“, o domnişoară pe nume Anemone Popescu mă dojeneşte maternel, cu o oarecare blîndeţe, afirmînd că oricîte „salamalecuri“ aş fi făcut eu, n-am avut acces la „chimistă“, aşa cum au avut alţii. A intuit bine fata, pe Elena Ceauşescu n-am cunoscut-o personal.
Mă simt dator să răspund acelora care tot vorbesc în numele meu, susţinînd că aş fi vrut să mă înscriu în P.N.Ţ.C.D. Nici pomeneală de aşa ceva, mai bine mă duceam portar la Muzeul Antipa, unde exemplarele împăiate sînt ceva mai civilizate. O discuţie a existat, totuşi: Liviu Petrina, Pop Iftene şi Pavel Suian mi-au propus să conduc eu ziarul „Dreptatea“, pentru că, ziceau ei, „eşti cel mai strălucit ziarist român şi ai face la «Dreptatea» ce-a făcut Eminescu la «Timpul»“. Am refuzat. Nu-mi plac ciorbele sleite şi reîncălzite. Ori P.N.Ţ.C.D. a fost şi a rămas o astfel de ciorbă, total indigestă.
Întreaga mass-media e plină de obsesia termenului pachet Toţi vorbesc de „pachet de reforme“, „pachet de întrebări“ etc. Toate aceste clişee - „implementare“, „contraproductiv“, „pachete“ - arată sărăcia lucie a pregătirii culturale a clasei noastre politice. Îşi face loc, tot mai insistent, pe prima scenă a societăţii româneşti, Ion Raţiu. Moşulică ţine un discurs în Banat şi, ca să-şi cîştige adepţi, afirmă că „vom proclama ziua de 17 decembrie Sărbătoare Naţională a României!“. Să zică o asemenea inepţie nepotul memorandistului Ioan Raţiu! Ce decădere! Din a patra Putere în stat, cum e presa pretutindeni în lumea civilizată, la noi, în România, a devenit prima! A ajuns chiar o sperietoare. Cînd cineva a îndrăznit să intervină pentru o oarecare clemenţă faţă de colonelul Filip Teodorescu, o somitate a Procuraturii Generale i-a răspuns: „Vedeţi că vă dau pe mîna presei!“. Chiar aşa, hombre? Ce orgolii refulate, individuale şi colective, se ascund aici? (Va urma)

CORNELIU VADIM TUDOR

 Ziarul TRICOLORUL, nr 2521 / 23.07.2012