21 februarie – Preşedintele Emil Constantinescu a promulgat Legea Referendumului, care permite ungurilor din secuime să-şi hotărască singuri soarta.
Martie
3 martie – Preşedintele UDMR, Marko Bela, a anunţat că este nemulţumit de rezultatele vizitei înaltului comisar OSCE pentru minorităţi naţionale, Max Von Der Stoel, pentru că nu a făcut nimic în România privind transformarea Universitătii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca în universitate multiculturală.
5 martie – Senatorul UDMR György Frunda, candidatul UDMR la Preşedinţia României în 1996, într-un amplu interviu acordat postului de radio Kossuth din Budapesta, a afirmat că UDMR îl va susţine pe Emil Constantinescu pentru intrarea în turul II al alegerilor prezidenţiale.
11 martie – Preşedintele Societătii Transilvane a Ungarilor de Pretutindeni (STUP), Miklos Patrubanyi, a declarat că la Congresul Mondial al Maghiarilor, din luna mai, de la Budapesta, va cere acordarea cetăţeniei ungare pentru maghiarii din Ardeal, chiar dacă aceştia trăiesc pe teritoriul unui alt stat (România).
14 martie – Secretarul de Stat în Ministerul Lucrărilor Publice şi Administraţiei Teritoriale (MLPAT), Laszlo Borbely, a avizat favorabil solicitarea Primăriei Cluj-Napoca de a ridica o statuie lui Samu Fenyes, autorul lucrării „Ungaria revizionistă”.
25 martie – Preşedintele UDMR, Bela Marko, a declarat la Cluj că UDMR se simte un partid de rangul doi, deoarece se simte „respinsă dur“ de Regimul Constantinescu.
Aprilie
1 aprilie – La Tg. Mureş, cu ocazia şedintei CRU, preşedintele UDMR, Bela Marko, a afirmat că este mulţumit de bilanţul celor 4 ani de guvernare şi că nu vede o guvernare alături de PDSR, avînd în vedere retorica, programul şi atitudinea acestuia faţă de Uniune.
4 aprilie – Într-un interviu acordat postului de radio Kossuth din Budapesta, preşedintele UDMR, Bela Marko, declară că PDSR încearcă să coopereze cu UDMR.
13 aprilie – Un sondaj realizat la solicitarea UDMR de către Centrul de Cercetare a Relaţiilor Interetnice legitimează strategia conducerii UDMR: 82,6% dintre maghiari cred că UDMR ar trebui să intre la guvernare şi după anul 2000.
Adrian Năstase a dat o declaraţie în care îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de constrîngerile şi îngrădirea drepturilor fireşti ale populaţiei româneşti din judeţele Covasna şi Harghita, în ceea ce priveşte identitatea culturală şi spirituală. El apelează la toate forţele politice româneşti să elaboreze un sistem legislativ care să sancţioneze acţiunile autonomist-separatiste. Cere UDMR-ului să-şi definească poziţia faţă de astfel de acţiuni.
14 aprilie – Venit pentru o zi la Bucureşti, premierul ungar, Viktor Orban, a declarat că va face totul ca Ungaria să-şi recupereze pagubele produse de poluarea Tisei şi că va susţine toate dezideratele maghiarimii, aflate în portofoliul UDMR.
15 aprilie – Presa maghiară apreciază că vizita lui Viktor Orban la Bucureşti a fost un insucces.
21 aprilie – În vizita sa la Tg. Mureş, preşedintele Emil Constantinescu i-a făcut o vizită, acasă, lui György Frunda.
26 aprilie – Fundaţia Curatoriului Sapientia a hotărît ca sediul administrativ să fie la Cluj, iar 2-3 facultăţi se vor înfiinţa în secuime şi la Tg. Mureş. Amintim că Parlamentul Ungar a alocat deja 2 miliarde de forinţi (150 miliarde lei), pentru o primă susţinere financiară a universităţii.
Mai
5 mai – După ce a ars şi distrus steagul Tricolor românesc, un tînăr maghiar, Attila Andras Jakab, muncitor la „Carbid fox” din Municipiul Tîrnăveni, judeţul Mureş, s-a sinucis din cauza mustrărilor de conştiinţă. În scrisoarea lăsată, acesta motivează gestul cum că a fost inoculat cu ură şi îi este ruşine de consătenii lui români din satul Deaj, comuna Mica, judeţul Mureş. Iată unde duce politica UDMR şi a bisericilor maghiare!
8 mai – Consiliul Operativ al UDMR anunţă, printr-un comunicat remis presei, suspendarea din funcţie a preşedintelui Organizaţiei Mureş, Elöd Kincses, pentru încălcarea cu regularitate a deciziilor Consiliului Reprezentanţilor Uniunii (CRU) şi ale Consiliului Reprezentanţilor Teritoriali (CRT). În locul lui a fost numit interimar deputatul Attila Kelemen. Elöd Kincses a fost contracandidatul lui Bela Marko la preşedinţia Uniunii. (Va urma)
Colonel (r) VASILE ZĂRNESCU
Ziarul TRICOLORUL, nr 2372 / 24.01.2012
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu