2001
Ianuarie
UDMR l-a ales ca avocat al ucigaşilor maghiari din decembrie 1989, în Harghita şi Covasna, pe senatorul UDMR György Frunda, care s-a prezentat la proces însoţit permanent de echipe ale televiziunii budapestane, Duna TV, sfidînd judecătorii şi publicul. La aflarea verdictului Curţii Supreme de Justiţie, senatorul-avocat al UDMR, György Frunda, a plecat spumegînd de furie şi strigînd că această condamnare înseamnă condamnarea minorităţii maghiare din România. UDMR este chemată la guvernare de către un PDSR aflat în căutarea unei imagini „europene“. Pactul de guvernare este ţinut secret, dar, din „realizările“ celor două partide aflate în cîrdăşie, se pot deduce concesiile făcute hibridului politico-civico-hungarist:
1) Universitate maghiară de stat;
2) Ridicarea limbii maghiare la rangul de limbă oficială în administraţia publică locală;
3) Împroprietăriri din avuţia natională pentru etnicii maghiari şi organizaţiile ungureşti.
PDSR promovează Legea administraţiei publice locale prin care, în contradicţie cu interesele naţionale ale României, limba maghiară este ridicată la rangul de limbă oficială în administraţia publică locală din teritoriile locuite de maghiari şi secui.
Curtea Constituţională, obedientă Puterii, respinge sesizarea de neconstituţionalitate a Legii administraţiei publice locale formulată de către PRM.
PDSR promovează Legea restituirii imobilelor naţionalizate, prin care face cadou populaţiei ungureşti din Ardeal un număr imens de imobile trecute în patrimoniul Statului Român pe căi legale.
Această lege creează pericolul ca toate centrele oraşelor transilvănene să fie trecute în proprietatea unor organizaţii sau cetăţeni de origine maghiară.
Sesizarea de neconstituţionalitate a legii, formulată de către PRM, a fost respinsă de aceeaşi Curte Constituţională aservită Puterii.
Guvernul de la Bucureşti recompensează UDMR, pentru participarea la guvernare, cu importante proprietăţi scoase din avuţia naţională.
Astfel, Staţiunea Sovata (4 hoteluri, 105 vile, 2 lacuri, baza de tratament, numeroase depozite, 200 ha de pămînt) este făcută cadou Serviciilor Secrete ungureşti, fiind vîndută la un preţ ridicol de mic (1,5 milioane dolari) şi, printr-o procedură ilegală, prejudicind Statul Român cu circa 233 milioane dolari.
Seria actelor antinaţionale comise de către PSD în beneficiul concubinei politice UDMR continuă.
Parlamentul de la Budapesta adoptă Legea Statutului maghiarilor din afara graniţelor Ungariei, îndreptată împotriva Slovaciei şi României.
Legea este criticată de toate forurile europene, însăşi Comisia Consiliului Europei de la Veneţia o consideră contrară spiritului şi practicii europene.
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei aprobă o Rezoluţie iniţiată de senatorul Corneliu Vadim Tudor, prin care se respinge Legea Statutului maghiarilor din afara graniţelor Ungariei, ca fiind o lege neeuropeană.
Adrian Năstase, preşedintele PDSR, năpîrlit în PSD, manifestă o atitudine ambiguă. Liderul PSD utilizează 3 tipuri de discursuri, în funcţie de auditor: un discurs naţionalist pentru România, unul pro-maghiar în relaţia cu UDMR şi Ungaria şi unul european pe la curţile Europei sau în bucătăria Casei Albe.
Pentru a le face pe plac ungurilor, Adrian Năstase şochează opinia publică românească, dar şi pe liderii moderaţi ai PSD, cu declaraţia de susţinere a Legii legitimaţiei de maghiar, dacă aceasta va fi aplicată pe teritoriul României de către UDMR.
Februarie
16 februarie - UDMR solicită deschiderea de consulate maghiare la Miercurea Ciuc şi Constanţa şi anunţă vizita lui Zsolt Nemeth, subsecretar de Stat ungar.
20 februarie - UDMR promovează un proiect de lege privind înfiinţarea unei universităţi pur maghiare la Cluj-Napoca, fără linie de studiu în limba română.
22 februarie - Partidul România Mare transmite un comunicat prin care acuză tandemul PDSR-UDMR de oficializarea limbii maghiare ca a doua limbă în stat, în urma introducerii ei în administraţia publică locală.
26 februarie - UDMR ameninţă cu retragerea susţinerii acordate partidului de guvernămînt, în cazul în care nu vor primi pădurile cerute pînă în luna iunie 2001.
28 februarie - Într-un interviu dat ziarului „Magyar Hirlap”, Ion Iliescu recunoaşte că UDMR este la guvernare. Marko Bela, în schimb, se declară în continuare în Opoziţie, argumentînd că nu au miniştri sau secretari de Stat.
Martie
2 martie - Aflaţi în vizită privată în judeţele Alba, Arad, Harghita şi Covasna, doi demnitari unguri, ministrul Justiţiei, Ibolya David, şi secretarul de Stat al MAE ungar, Zsolt Nemeth, au avut întîlniri oficiale cu autorităţile locale, fără înştiinţarea Bucureştilor.
3 martie - Senatorul Peter Kovacs-Eckstein cere, în cadrul unei Conferinţe de Presă, retrocedarea imediată a imobilelor aparţinînd bisericilor reformate.
5 martie - UDMR Sfîntu Gheorghe solicită demiterea prefectului judeţului Covasna, Horia Grama, motivînd că acesta dispune numiri în funcţii de conducere fără acordul prealabil al parlamentarilor UDMR. Aceeaşi situaţie se întîlneşte în judeţul Harghita, în cazul prefectului Mircea Duşa.
6 martie - Marko Bela, Adrian Năstase şi Ion Iliescu cad de acord în privinţa vizitei demnitarilor maghiari fără anunţarea oficialităţilor române de la Bucureşti, afirmînd că discuţiile purtate de aceştia cu autorităţile locale „nu ţin de marea politică“.
26 martie - Curtea Supremă de Justiţie condamnă 5 dintre asasinii maiorului Aurel Agache, în decembrie 1989, la Tîrgu Secuiesc, pentru lovituri cauzatoare de moarte. Dintre aceştia, 3 inculpaţi deja părăsiseră legal România, întrucît instanţa de judecată nu luase măsuri de interdicţie.
28 martie - Marko Bela se plînge la Budapesta că relaţiile cu PDSR nu sînt cele aşteptate.
30 martie - UDMR Cluj avertizează PDSR cu rezilierea protocolului dintre aceştia.
Aprilie
11 aprilie - Condiţionat de sprijinul acordat pentru votarea Legii Bugetului, UDMR şi PDSR încep negocieri în vederea modificării Legii 1/2000 privind restituirea terenurilor agricole şi forestiere.
26 aprilie - Episcopul reformat Laszlo Tökes, preşedintele de onoare al UDMR, aflat în vizită în SUA, afirmă că maghiarimea este în continuare asuprită în România. El este susţinut de episcopul catolic Joszef Templi, care efectua un turneu în SUA şi Canada, însoţind ansamblul coral al Universitătii Creştine Maghiare Partium, în scopul obţinerii de sprijin material, moral şi politic pentru universităţile maghiare din Transilvania.
Mai
1 mai - Ion Iliescu declară că aşteaptă clarificări din partea Ungariei privind proiectul legislativ asupra Statutului maghiarilor din afara graniţelor statului ungar.
2 mai - Ministrul de Externe Mircea Geoană anunţă începerea consultărilor cu omologul ungar. Tibor Toro şi Atila Verestoy dau asigurări că protocolul nu este în pericol şi că nu există probleme majore.
3 mai - UDMR şi-a impus, la Camera Deputaţilor, amendamentele la Legea Regimului Silvic.
8 mai - Senatorul Gheorghi Prisăcaru, preşedintele Comisiei de Politică Externă a Senatului, ia atitudine în problema Legii Statutului maghiarilor din afara graniţelor. (Va urma)
Colonel (r) VASILE ZĂRNESCU
Ziarul TRICOLORUL, nr 2377 / 30.01.2012
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu