Sîmbătă, 1 octombrie a.c., la Biblioteca V.A. Urechia din Galaţi, în cadrul evenimentului „Noaptea Bibliotecilor”, are loc lansarea celei de a 71-a cărţi semnate de Grid Modorcea, FILMUL AMERICAN, o premieră absolută în România, carte apărută la Editura Axis Libri, condusă de Ilie Zanfir, directorul bibliotecii gălăţene. Lansarea este programată în două reprize, la orele 17 şi la orele 23, fiind inclusă într-o serie de alte manifestări culturale. Reproducem mai jos textul apărut pe coperta a patra a cărţii.
Filmul american domină piaţa mondială. Schimbarea roţii istorice a făcut ca şi piaţa românească, est-europeană în general, să fie invadată de filmul american, care ocupă locuri fruntaşe la capitolul valoare, audienţă şi box-office. Scriitorul, cineastul şi criticul Grid Modorcea, o voce autorizată, un erudit cu vocaţie polemică, aflat acum la a 71-a carte, ne propune o privire ciclopică asupra filmului american, cu toate tendinţele şi direcţiile sale actuale.
Dar cartea de faţă este mai mult decît un jurnal al premierelor sau un studiu estetic aplicat strict asupra filmului american, fiindcă autorul a ambiţionat să rescrie istoria filmului mondial, să propună o nouă versiune în funcţie de datele descoperite de el în America, acolo unde a scris cartea. În acest fel şi istoria filmului american devine alta, se rescrie.
Apoi, fondul cărţii este analiza producţiei la zi, filmele de ultimă oră, care sînt şi în clipa de faţă în plină difuzare. Mai există şi filme vechi, comentate în capitolul Fabrica restaurării de vise, restaurarea unor astfel de filme, a capodoperelor, fiind azi preocuparea principală a industriei americane de film. Indiscutabil, este o carte scrisă în spiritul filmului american şi, ca atare, e plină de poveşti. Adică în ea veţi descoperi sute de poveşti, una mai fascinantă decît alta, inventate de cineaşti, ori adaptate de ei după profesioniştii poveştilor, scriitorii. Nu a fost uitat nici filmul românesc, dimpotrivă, multe judecăţi sînt făcute cu faţa spre filmul românesc, spre cineaştii români, spre realităţile din ţară.
În prefaţa cărţii sale, Grid Modorcea declară concluziv: „Aş spune deci că este o carte despre filmul american scrisă chiar la el acasă. Istoria filmului american in actu este un proces viu, de aceea am căutat să-l ţin pe cititor în priză cu evoluţia percepţiilor mele, cum au evoluat de la un film la altul, cum s-au întregit şi cum, încet-încet, dar sigur, s-a conturat o poetică a filmului american”.
http://www.ziarultricolorul.ro/eveniment/lansarea-crii--filmul-american-de-grid-modorcea.html
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu